Retro Computers

Ik ben al bijna 40 jaar erg betrokken bij wat toendertijd het nieuwste van het nieuwste was,  en ondertussen de techniek van de voltooid verleden tijd is geworden.
Ik heb een enorme liefde voor Retro techniek, en dat is breder dan alleen de oude (spel) computers.
Ook retro Audio en Video (of liever gezegd heet het dan Vintage audio en video) is iets waar ik een zwak voor heb.

Ook  Betamax, Video2000, walkman, Minidisc, CD-Video (Geen Video-CD) en LaserDisc heb ik in mijn collectie.

 

Het nadeel van retro spulletjes zal voor veel mensen bekend zijn, v-snaren vervallen tot poeder of kauwgum, magnetisch materiaal (tapes, floppy's) vergaan en worden onbruikbaar.
Dan hebben we het nog maar niet over de wat nieuwere retro spullen (1990 - 2010) die enorm te lijden heeft onder de obesitas elco's, werkt het niet, maak het open , en dan zie je vaak een of meerdere elco's die enorm opgeblazen zijn of zelfs open gebarsten met alle gevolgen vandien.

En dan last but not least nog even over de 'lekvrije' batterijen voor het vasthouden van configuraties en datum/tijd ... die bleken alleen niet lekvrij te zijn, en de inhoud blijkt nogal agressief te zijn voor onze schatten.

 

k ben begin jaren 80 begonnen met eerst de Commodore 64 , later ben ik daar ook Commodore Amiga bij gaan doen.
Andere systemen (Apple/Mac, Atari, MSX)  had ik in meer of mindere mate ervaring mee destijds.
Ik ben in de jaren 80 erg actief geweest binnen de regio in (het bestuur van) diverse computerclubs.
na de echte rage ben ik (wat nu retro heet) oude computers gaan verzamelen, zowel consoles als 8/16 bitters.
Alles wat ik kon vinden ging mee naar huis 🙂
Dat resulteerde in een heel breed scala van de allereerste Pong TV apparaatjes tot aan de PlayStation 3, daar ben ik opgehouden.
De huidige generaties spelcomputers bieden mij weinig uitdaging meer, ik heb namelijk weinig met games, maar ben altijd meer geïnteresseerd geweest in het hardware aspect (uitbreidingen, modificaties, reparaties).
De nieuwere generaties (spel) computers bieden minder en minder op dat vlak, waarbij we nu zover zijn dat een upgrade zoveel betekent als gooi de oude weg en koop een nieuwe 🙁

Nu 30 jaar verder blijkt dat van flink wat van die hardware die ik door de jaren heb verzameld, dingen ontbreken of niet (langer meer) werken (Disks, cassettes, drives, geheugen).
Gezien mijn liefde voor techniek en elektronica heb ik besloten om zelf eens te gaan zien wat ik aan missende en kapotte uitbreidingen kon gaan bouwen.

De scope van wat ik nodig had werd breder en breder en vandaag de dag heb ik al voor flink wat systemen add-ons of onderdelen zelf kunnen ontwerpen en/of bouwen.
Ik merk dat mensen me steeds meer weten te vinden, ik verkoop niet alleen mijn overschot (alles wat ik bouw, bouw ik in principe voor mezelf, maar vaak moet ik 5-10 PCB's afnemen en dan blijft er wat over).
Ik help mensen met hun retro gerelateerde problemen, vaak gaat er een flinke mailwisseling aan vooraf om probleem te determineren en eventueel een oplossing te bedenken, vaak lukt dat, maar uiteraard niet altijd.

Mijn ervaring betreft voornamelijk Commodore 64 / Amiga , maar heb verder een algemene en brede kennis van retro apparatuur.
Het geeft me voldoening om te zien dat er een grote groep Retro liefhebbers is, herintreders die hun jeugdliefde herontdekken, maar ook beginnende liefhebbers die niet eerder zo'n geweldig stukje nostalgie hebben gehad.

Comments are closed.